Friday, August 19, 2011

Tuduhan UMNO dalang serbuan JAIS tak masuk akalKUALA LUMPUR 19 Ogos — Tuduhan yang dibuat pihak tertentu bahawa serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) didalangi UMNO adalah tidak masuk akal dan melulu, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib yang juga Presiden UMNO berkata, isu itu adalah melibatkan pentadbiran kerajaan negeri Selangor yang juga berhak mengarahkan Jais melakukan sebarang serbuan dan bukannya UMNO.

"Itu semua tuduhan, macam mana kita (UMNO) nak arahkan orang yang bukan di bawah UMNO. JAIS di bawah siapa? Bukan di bawah UMNO, yang melakukan perkara ini siapa, bukan orang UMNO.

"Takkan UMNO boleh arahkan orang bukan UMNO melakukan serbuan, ini tak masuk akal, kalau buat tuduhan tak masuk akal ini susahlah, ia adalah tuduhan melulu,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO, di Menara Dato’ Onn di sini hari ini.

Najib berkata, UMNO tetap berpegang kepada prinsip Perlembagaan Negara bahawa agama Islam adalah agama Persekutuan dan agama lain bebas diamalkan di mana-mana bahagian di dalam negara.

"Dari segi pendirian UMNO, ia berdasarkan Perlembagaan, maknanya agama Islam agama Persekutuan dan tidak ada siapa yang boleh menodai kesucian agama Islam termasuk untuk memaksa ataupun untuk cuba mengajak melakukan conversion (penukaran agama) kepada mana-mana rakyat Malaysia beragama Islam.

"Dalam pada itu agama lain, bebas diamalkan di mana-mana kawasan di dalam negara,” katanya. — Bernama

Pemudatg kata: Biasalah pakatan haram, semua benda pun nak disalahkan UMNO... dia aje la yang betul sangat....Abuk pun tak boleh pakai...

No comments:

Post a Comment