Wednesday, July 6, 2011

Adakan perhimpunan di stadium negeri pembangkang
KUALA LUMPUR 6 Julai – Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim mengesyorkan agar penganjur perhimpunan pada Sabtu ini mengadakannya di stadium-stadium di negeri yang ditadbir oleh parti pembangkang.
"Oleh kerana mereka menguasai beberapa negeri dan lantaran gerak kerja politik mereka di Pulau Pinang, Kelantan, Kedah dan Selangor, pilihlah tempat di negeri-negeri mereka.

“Negeri-negeri di mana kerajaan Barisan Nasional berkuasa dan mentadbir perlu menjadi pilihan kedua,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Briged Komunikasi di pejabatnya di sini hari ini.

Rais berkata, memandangkan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang menganjurkan perhimpunan itu bukan sebuah badan yang sah daripada segi undang-undang, maka permohonan mereka untuk menggunakan stadium di sini seperti Stadium Merdeka, Stadium Negara dan Stadium Nasional Bukit Jalil tidak dapat dipertimbangkan.

"Oleh itu, perlu bagi kumpulan itu diwakili individu ataupun badan bukan kerajaan yang sah di sisi undang-undang untuk membuat permohonan bagi mengadakan perhimpunan itu bagi pihak Bersih, katanya.

Tindakan pengerusi Bersih 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan menghadap Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara semalam adalah satu pertemuan ikhlas yang diperkenankan oleh Seri Paduka baginda. – Bernama

pemudatg kata: Seharusnya mereka menghormati suara majoriti iaitu seluruh rakyat Malaysia yang tidak menyokong sebarang demostrasi jalanan yang boleh menganggu gugat kenteteraman awam.

 Pihak Kerajaan yang memerintah pada masa ini adalah suara majoriti dan pihak di satu pihak lain harus menghormatinya sebagai mana kita menghormati negeri-negeri yang telah di perintah oleh pembangkang.

1 comment:

  1. biar dia rasakan, bila padang dah rosak dan lunyai, kerajaan negeri boleh enjoy pakai duit rakyat betulkan padang, kononnya untuk rakyat..!!!

    ReplyDelete